Divadelní soubor GOA Mariánské Lázně

Titanik podle Ringo Čecha

10.02.2009 18:59

Hra již není v repertoáru souboru.

Divadelní hra Titanik podle Ringo Čecha je hra Pravda o zkáze Titaniku od Františka Ringo Čecha s úpravami, provedenými Divadelním souborem Gymnázia a OA Mariánské Lázně. Divadelní soubor Gymnázia a OA Mariánské Lázně vznikl v únoru 2007. Soubor založil a vede Michal Pavlík.

Vzhled plakátu na premiéru.

Hra Titanik podle Ringo Čecha byla již druhá hra, kterou náš divadelní soubor nacvičil. První byla ovšem od stejného autora - Dívčí válka. I přes komplikace se nakonec podařilo i s druhou hrou dospět k vítěznému cíli - k premiéře. I když premiéra byla spíše teprve začátek. Po ní soubor odehrál ještě šest repríz. Celkem jsme tedy Titanik podle Ringo Čecha hráli sedmkrát a všechna tato představení navštívilo více než 700 diváků. Hře bohužel trochu uškodil odjezd některých herců na studium do zahraničí, kvůli čemu se již nemohla uskutečnit žádná další repríza na podzim roku 2008; podobně, jako tomu bylo u Dívčí války.
V představení jste mohli vidět tyto herce v tomto obsazení: Jan Kubát (maďarský hrabě Pálfy Österháze), Jiří Navrátil (kapitán Morgan), Martin Bína (rejdař Aristoteles Chobodides), Jana Čížková (Suzan Muchova, Aristotelova milenka), Eva Richterová (Tena Chobodidesová, Aristotelova manželka), Michal Pavlík (Giuseppe Dobrovský neboli Pepe), Marie Lehocká (Vilma Dobrovská, matka Pepeho), Máša Tolstová / alt. Ondřej Ryšánek (čínský kuchař Tsi - Ti) a Josef Budka (Čech z Titaniku a údržbář Béda). Nakonec se pouze o jednu roli střídali dva herci - Číňana hrála Máša Tolstová na dvou reprízách, ostatní představení hrál Ondřej Ryšánek.
Premiéra představení Titanik podle Ringo Čecha proběhla v neděli 20. dubna 2008 od 19:00 hodin v sálu hotelu Alexandria v Mariánských Lázních. Představení navštívilo více než 150 diváků. Premiéru krásné zhodnotila redaktorka Mariánskolázeňských listů Jana Drahokoupilová, jejíž článek podle mě zcela vystihuje pocity z premiéry a proto ji zde budu citovat.
V hezkém sále hotelu Alexandrie se konala v neděli večer premiéra hry Františka Ringo Čecha Titanik. Studenti a také profesoři Gymnázia a obchodní akademie M.L. se v režii Michala Pavlíka zhostili svých rolí na výbornou. Hra postavená na vtipném slově je evidentně bavila a podle reakcí se dobře bavilo i početné obecenstvo. Nebyla nouze o potlesk na otevřené scéně. Po Dívčí válce byl Titanik druhou hrou od stejného autora a bylo vidět, že aktéři Čechův konverzační humor chápou a navíc ho rozvíjejí o další nápady. Je dobře, že se v Mariánských Lázních objevil studentský divadelní spolek, který je schopen nejen pobavit, ale také konečně sdělit svému publiku "pravdu o zkáze Titaniku".

Závěr premiéry - všichni na scéně.

Následují fotografie z jedné z posledních zkoušek v prostorách gymnázia a z premiéry:

Marie Lehocká a Jan Kubát - jediní dva herci z řad profesorů v Titaniku - v rolích paní Vilmy a hraběte Pálfy Österházeho. Fotografie pochází ze zkoušky 10. 4. 2008. Další dvě fotografie pocházejí ze stejné zkoušky a jsou na nich - vlevo: Martin Bína a Jiří Navrátil, vpravo: Jana Čížková a Jan Kubát.

Máša Tolstová v roli Číňana s Evou Richterovou v roli paní Teny na zkoušce 10. 4. 2008.


Začátek premiéry v hotelu Alexandria v Mariánských Lázních. Josef Budka jako údržbář Béda s igelitem, kterým je vždy připraven zakrýt diváky před vlnami nebo za předpokladu, že by se někomu na lodi udělalo nevolno, a Jan Kubát při úvodu.

Na začátku hry byl v naší úpravě zařazen také krátký taneček. Zatančili si ho Marie Lehocká a Michal Pavlík, zde v rolích matky a syna.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena. All Rights Reserved.

YjM 2009-2013